RSS-kjelde

Meir bær

Posted on

Mykje bær på denne fronten no, men hallo – det er sesong ;) I går  scora eg uante mengder med husmorpoeng på å for fyrste gang koke mitt eige syltetøy av sjølvplukka rips (og egenkjøpte bringebær… *kremt* ). Og sidan det endte opp med å bli vellukka, så kan eg trygt dele oppskrifta!

Bringebær- og ripssyltetøy

Du treng ikkje mange ingrediensane. Eg kokte syltetøy i to omgangar, med utgangspunkt i denne oppskrifta

600 gram bringbær

400 gram rips

ca. 400 gram sukker

tomme, reine syltetøyglas

Eg anbefaler å kjøpe inn sukker spesielt for sylting. Syltesukker har pektin i seg, som gjer til at syltetøyet tjuknar og vert lettare å handtere når det skal etast. Syltesukker får du på dei fleste store daglegvarebutikkane.

Kok opp bæra i ei stor gryte, under lok. Det er viktig at bæra vert raskt og jamnt kokte – rør med jamne mellomrom. Når bæra er gjennomkokte, trekk gryta av plata og tilsett sukker. Rør ut sukkeret før du set gryta tilbake på plata og gjev syltetøyet eit nytt oppkok. No er syltetøyet veldig tyntflytande, men det tjuknar fort når det kjem på glas og vert avkjølt.

Skum av (og prøvesmak!)

No skal du ha syltetøyet på glas. Det er VELDIG viktig at glasa er varme – varmt syltetøy + kalde glas = minieksplosjon og klissete kjøkken :P

Eg sette glasa inn i kald ovn og varma opp til 100 grader, og lot dei stå ca. 10 minutt. Ta dei ut og hell umiddelbart oppi syltetøyet.

Fyll glasa breddfulle, utan at dei renn over. Sølar du så tørk av kantane med eit papir. Skru godt på loket. Grunnen til at dei skal vere så fulle som mogleg, er at syltetøyet «hermetiserer» seg sjølv når det kjølnar av. Etter at du har skrudd på loket vil du etter ei stund høyre eit «smokk» når loket på glaset festar seg. Ganske kult.

Lat glasa stå og avkjøle seg heilt. No kan du anten setje tennene i ei brødskive med ferskt syltetøy, sette glasa mørkt og kjøleg for seinare nytelse, eller dekorere glaset litt og gje vekk som gåve.

Og så eit bilete for å illustrere korleis dagens husmødre har det på kjøkkenet:

Nettsurfing og syltekoking i skjønn forening ;)

Advertisements

7 responses »

 1. Mmmh, det hørtes godt ut, altså! :)

  Svar
 2. :) Deilig med hjemmelaget syltetøy! Jeg ville også gå husmoramokk…om jeg da hadde egene rips.. Ikke så lett å få tak i her i København…men satser på at jeg kan presse svigermor nok til å lage noe + gi noe fra seg he he

  Svar
  • Litt lett utpressing hjelp alltid på svigermor ;) Og skulle ønsket om å lage eige syltetøy bli for sterkt, så kan man jo jukse litt med frosne butikkbær!

   Svar
 3. sv: Tusen takk for gode ønsker, det håper jeg også! :)

  Ønsker deg en fortsatt fin sommer :D

  Svar
 4. Sånne katteskåler har mamma også hjemme :-)

  sv: Prøv denne sjokoladen, den er GOD GOD GOD! http://www.therawchocolateshop.com/detail.asp?prodID=28&anch=7 En veldig bra nettbutikk jeg har brukt en del ganger. God service og rask levering.

  Svar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: